Gokproblemen en waar je hulp kunt krijgen

Alle mensen die gokspellen spelen, denken dat ze nooit verslaafd zullen raken aan het gokken. Toch zijn er heel wat mensen die wel verslaafd zijn, waardoor het verstandig is om voor je begint met gokken goed te kijken naar hoe verslavingsgevoelig je bent en wat je kunt doen tegen het ontstaan van een gokverslaving. Bij online gokken, bijvoorbeeld als je online roulette speelt, is er niet veel aan de hand als je niet voor geld speelt. Dan is het namelijk gewoon een spelletje wat je misschien erg graag speelt, maar verder staat er dan niet veel op het spel. Dat wordt anders als je altijd voor geld speelt en niet meer weet wanneer je moet stoppen. Het is dus goed om, als je voor geld wilt gaan spelen, jezelf een vast budget op te stellen en daar niet overheen te gaan. Lukt dat je niet, dan moet je jezelf toch afvragen of je niet al een gokverslaving aan het ontwikkelen bent.

Het beheerst je leven

Als je verslaafd bent aan gokken, dan kun je aan niks anders meer denken. Je wilt op elk moment van de dag gokken, omdat je daar een blij gevoel van krijgt – mits je wint natuurlijk. Het is namelijk bij een gokverslaving vaak zo dat je denkt dat je het in de hand hebt, omdat er niks aan de hand is als je wint. Het gevaar schuilt hem echter in het verliezen. Als je daar heel heftig op reageert, dan kun je niet meer helder nadenken en ga je snel voor meer geld verder gokken om wel weer te winnen en dat fijne gevoel te krijgen wat daar bij hoort. Als je verslaafd bent aan gokken en het je leven aan het beheersen is, dan moet je dat zo snel mogelijk inzien en er wat aan doen. Lukt dat niet, dan heb je de kans om in een negatieve spiraal terecht te komen en in korte tijd alles wat je hebt opgebouwd in je leven te verliezen.

Goktherapie

Als je verslaafd bent aan gokken en daar niet zelf zonder hulp vanaf kunt komen, dan zal je in therapie moeten. Bij goktherapie leer je omgaan met je gokverslaving. Zo leer inzien wat het gokken doet met je leven, en wat voor invloed het op je leven zou hebben als je niet meer zo veel geld uit zou geven aan gokspellen. Ook leer je hoe je om moet gaan met de drang om te gokken. In principe zijn er zes stappen in de cyclus van een verslaving. Om volledig te genezen en van je gokverslaving af te komen, is het belangrijk om te erkennen dat al die stappen er zijn en dat je ze allemaal moet doorlopen.

De zes stappen

De eerste stap in een verslaving is dat je niet weet dat je een probleem hebt of dat je dat niet wilt erkennen. In deze stap gaat er niks gebeuren en zal je niet van je gokverslaving afkomen. De tweede stap is het nadenken over een eventuele verandering. Misschien vraag je je af of je überhaupt wel een probleem hebt, en of er misschien iets veranderd moet worden in je manier van leven. De derde stap is de vastberadenheid om aan de slag te gaan met het probleem en daadwerkelijk iets te gaan veranderen, omdat je vindt dat dat nodig is. De vierde stap is het ondernemen van actie, zodat er ook echt iets gaat gebeuren. De vijfde stap is het vasthouden van de vooruitgang, zodat je niet terug valt in oude patronen. De zesde stap is de terugval, waarbij je weer van voor af aan moet beginnen. Het is dus heel belangrijk om de vooruitgang vast te houden en eraan te blijven werken.