Wat is Franse roulette?

Frankrijk is het land waar van oorsprong het roulette spel vandaan komt. Als je denkt aan de naam van het spel is dat niet zo gek, het klinkt hartstikke Frans. Het woord roulette betekent letterlijk een klein wiel, wat het roulette spel natuurlijk ook is. Dat de Fransen hun eigen vorm van roulette ontwikkeld hebben, zou je nu dan ook niet meer moeten verbazen. Ze hebben het spel immers uitgevonden en daar hun eigen regels op toegepast, ook toen het roulette spel in de rest van de wereld populair werd. Als je dieper ingaat op de verschillende soorten roulette, dan zal je er al snel achter komen dat er eigenlijk niet zo veel verschil tussen de varianten zit. Bij alle varianten zet je je geld in op de roulette tafel, waarna het roulette wiel gedraaid wordt en je moet afwachten waar het balletje op terecht komt voor je weet of je iets gewonnen of verloren hebt. Tussen het starten van het draaien van het wiel en het stilstaan, zijn er natuurlijk een aantal momenten. In die momenten mag je je inzet nog veranderen, bijvoorbeeld als je ziet dat het balletje alleen maar in zwarte vakjes terecht komt en jij had ingezet op rood. Op een gegeven moment, als het wiel veel langzamer draait en je bijna kunt zien wat er gaat gebeuren, dan mag je je inzet niet meer veranderen. De croupier geeft dat aan door de zin Rien ne va plus uit te spreken. Dat is uiteraard Frans en betekent dat er niks meer mag gebeuren. In feite mag dit bij andere vormen van roulette ook, dus eigenlijk verschilt Franse roulette helemaal niet van Europese of Amerikaanse roulette.

Echt Frans

Wat Franse roulette onderscheidt van Europese roulette, is dat alle termen in het Frans zijn geschreven, zowel op de roulette tafel als op het roulette wiel. Als je niet weet wat die termen betekenen, is het dus niet zo verstandig om Franse roulette te spelen; je weet dan immers niet precies waar je op in zet. Wat Franse roulette echt uniek maakt, is de betekenis van de 0. Bij Europees roulette staat de nul gewoon voor een nummer, net als alle andere nummers. Bij Frans roulette is dat niet zo, daar is de nul een soort joker. Als het balletje op nul komt, maar je daar niet op ingezet hebt, dan hoef je maar de helft van je inzet in te leveren. Dat is dus veel voordeliger, omdat je zo nog een keer kunt spelen. Door die nul gaan veel kenners er van uit dat je bij Frans roulette de meeste kans hebt om te winnen; je hebt immers maar 37 vakjes, net als bij Europees roulette, maar daar komt nog bovenop dat één van die 37 vakjes een soort van joker is waarbij je niet al je inzet kwijtraakt. Je hebt dus statistisch gezien meer kans om te winnen.

Geschiedenis

Hoewel roulette is uitgevonden in Frankrijk, was er al snel een wet gemaakt waarin gesteld werd dat roulette en alle andere spellen waarbij gegokt werd voor geld illegaal was. Het bleef wel een populair spel, maar meer als spel zonder inzet en natuurlijk in illegale casino’s. Toen de rijke elite van Monte Carlo het spel ontdekte, werden daar al snel allerlei speelhallen geopend waar roulette gespeeld kon worden. Dit breidde geleidelijk uit naar de rest van Frankrijk en werd aan het begin van de twintigste eeuw legaal gemaakt. Toen werd er nog gespeeld met de regels van Europees en Amerikaans roulette. De Fransen wilden daar echter verandering in brengen, omdat ze vonden dat de kans om te winnen te laag was. Ze hebben toen een aantal regels veranderd, zoals de betekenis van de nul. Die regels gelden n nog steeds.

Zo werkt Franse roulette

Franse roulette heeft een erg lage kans om te winnen voor het huis, namelijk maar 1,35%. In vergelijking met de andere soorten roulette is dat ontzettend laag, wat betekent dat je als speler de hoogste kans hebt om te winnen. Dat maakt dat Franse roulette zo populair is. Tot een aantal jaar terug kon je Franse roulette alleen in Frankrijk spelen. Met de opkomst van online roulette is het nu voor iedereen beschikbaar. Om die reden wordt deze variant van het roulette spel steeds populairder. Wel is de Europese roulette nog steeds het meest populair, omdat die simpelweg het meest bekend is in de wereld. Net als bij de andere varianten van roulette kun je bij het spelen gebruik maken van een strategie. Je hebt de meeste kans om te winnen bij Franse roulette, waardoor je ook de meest gewaagde strategieën uit kunt proberen. Je hebt immers altijd de kans dat het balletje op de nul terecht komt en je maar de helft van je inzet in hoeft te leveren. Dat maakt dat Franse roulette ook zeer geschikt is voor beginners.