Wat zijn de kansen bij roulette en typen inzet

De kansen bij roulette om te winnen zijn erg afhankelijk van de manier waarop je inzet, ook al lijkt dat soms niet het geval. Er zijn namelijk twee verschillende typen inzet. Die twee typen bepalen deels hoe hoog het maximum bedrag is wat je terug kunt winnen. De twee typen zijn de inside bet en de outside bet. Letterlijk betekent dat inzetten in de binnenkant en inzetten in de buitenkant. Voor het gemak worden de Engelse termen aangehouden. Om te begrijpen hoe deze verschillende typen inzet werken, moet je snappen hoe een roulette tafel eruit ziet. Op een roulette tafel staan alle nummers die ook in het roulette wiel gedraaid kunnen worden. Ook staan er de verschillende factoren die alle nummers kunnen hebben. De nummers staan aan de binnenkant, de factoren aan de buitenkant. Inzetten op een nummer is dus een inside bet en inzetten op een factor is een outside bet. Je hebt meer kans om te winnen als je een outside bet doet, omdat je dan wint zodra het nummer een bepaalde eigenschap heeft. Die eigenschappen zijn altijd in tweetallen, zodat je een kans van 1 op 2 hebt om te winnen. Bij de factoren moet je denken aan zwart of rood, even of oneven en hoog of laag. Je kunt natuurlijk ook op verschillende factoren tegelijk inzetten, mits ze niet elkaars tegenpolen zijn. Je mag dus niet inzetten op zwart én rood, want dan zou je altijd winnen én verliezen, en dat kan niet.

Gokken

Op alles wat je inzet, gok je dat het gaat gebeuren. Om het voor de spelers en de croupier makkelijker te maken, zijn er een aantal standaard soorten gokken. Die hebben natuurlijk allemaal hun eigen naam en hun eigen kans om te winnen. Bij zowel inside bets als outside bets zijn er verschillende soorten gokken mogelijk. Om hier goed in te worden, is het belangrijk om goed in de gaten te hebben hoe er op de specifieke tafel waar jij wilt spelen gespeeld wordt en wat er telkens gedraaid wordt. Ook is het belangrijk om de kansen van de verschillende gokken uit je hoofd te kennen, zodat je weet wat je in zet. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, bijvoorbeeld door per ongeluk veel meer in te zetten dan je in eerste instantie van plan was. Door de soorten inside bets en outside bets te kennen, kun je op een leuke manier spelen en blijf je vrolijk, ook als je onverwachts een keer iets verliest.

Soorten inside bets

Er zijn heel wat verschillende soorten inside bets. De makkelijkste bet is ook meteen de bet waarmee je het meest kunt winnen. Dit heet de straight up bet. Dat houdt in dat je op één enkel nummer gokt. Dat is natuurlijk heel riskant, omdat je maar een kans van 1 op 37 of 1 op 38, dat ligt aan het type roulette, hebt om te winnen. Wel win je dan 36 keer je inzet. Ook is er de split bet. Dat houdt in dat je je fiche op twee vakjes legt; je hebt dan dus twee keer zoveel kans om te winnen, maar je krijgt bij winst dan ook maar de helft dan wanneer je op één vakje had gewed; 18 keer je inzet dus. Je kunt zowel horizontale als verticale split bets doen. Wil je je kansen nog meer spreiden, dan kun je een street bet doen. Dat houdt in dat je op een hele rij van drie nummers inzet. Deze bet gaat alleen horizontaal. Dan zijn er nog corner bets, dat zijn bets waarbij je op vier vakjes tegelijk in zet. Ook zijn er six line bets, waarbij je, de naam zegt het al, op zes nummers in kunt zetten. De dozen bet laat je op 12 nummers tegelijk inzetten en de column bet op een verticale rij. Je kunt dus op heel wat nummers tegelijk inzetten als je met inside bets werkt, maar je kunt op die manier ook veel geld verliezen.

Soorten outside bets

Er zijn eigenlijk maar drie soorten outside bets. Allereerst heb je de gok op hoog of laag. Daarbij speel je dus voor de helft van de nummers. Lage nummers zijn de nummers van 1 tot en met 18, hoge nummers zijn de nummers van 19 tot en met 36. Ten tweede is er de gok op even of oneven. Je gokt dan dus of het nummer waar het balletje op terecht komt een even of een oneven nummer is. Ten derde is er de gok op zwart of rood. Alle nummers hebben een kleur, namelijk zwart, rood of groen. Groen is 0, daar kun je niet op inzetten. De andere nummers zijn eerlijk verdeeld over zwart en rood. Je gokt dan dus of het nummer waar het balletje op komt zwart of rood is.